İmalat sanayisinde, endüstriyel alanlarda ve bir çok makine içerisinde yer alan düz dişliler her geçen artan kullanım alanlarıyla, dişli dünyasının vazgeçilmez elemanlarındandır. Bu yazımızda düz dişlileri enine boyuna inceleyeceğiz…
Düz Dişli Nedir?
Düz dişliler, düz dişli ve paralel şaftlara sahip basit, silindirik hassas dişlilerdir. Paralel miller arasında hareketi iletirler. Bir dizi mekanik güç aktarımı uygulamalarında yaygın olarak kullanılan bu çok yönlü bileşenler, basit ancak etkili bir düz diş tasarımına sahiptir. En yaygın dişli tipidir.
Düz dişli dişleri, dişlinin merkez eksenine paraleldir. Bu nedenle, bağlantı daha kademelidir ve helisel bir dişlininki kadar kesintisiz değildir. Düz kesim dişliler olarak da bilinirler.
Düz Dişliler ve Helisel Dişliler

Düz dişliler ve helisel dişliler her iki dişli tipidir. Bununla birlikte, iki tür arasında temel farklılıklar vardır ve bunların nasıl değiştiğini anlamak önemlidir.
Sağdaki görüntüden de görebileceğiniz gibi, düz dişliler, dişlinin eksenine paralel olarak monte edilmiş düz dişlere sahiptir. Dişlerin birbirine geçme şekli nedeniyle yüksek seviyede gürültü ve titreşim üretebilirler. Genellikle çeşitli cihazlarda ve uygulamalarda kullanılırlar ve genellikle seri olarak kullanılırlar.
Tersine, helisel dişlilerin dişleri eksene göre bir açıda ayarlanır. Bu helis açısı, dişlerin daha kademeli olarak birbirine geçmesine izin vererek daha sessiz, daha pürüzsüz bir çalışma yaratan bir süpürme etkisi sağlar. Bu azaltılmış gürültü seviyesi, tüketici araçlarında düz dişli yerine helisel dişlilerin kullanılmasının nedenidir.
Düz Dişli Uygulamaları
Düz dişliler çok çeşitli uygulamalar için kullanılabilir. Çeşitli endüstrilerde yaygın olarak kullanılan uyarlanabilir ve çok yönlü bileşenlerdir.
Genellikle belirli bir nesnenin torkunu artırmak veya azaltmak için kullanılırlar. Düz dişliler ayrıca konumlandırma sistemlerinde şanzımanlar, tork çoğaltma, çözünürlük ve doğruluk için de kullanılabilir.
Düz dişliler genellikle şu alanlarda kullanılır:
- Çamaşır makineleri, kurutucular ve karıştırıcılar gibi ev aletleri
- Yapı ekipmanı
- Talaşlı imalat
- Yakıt pompaları
- Değirmenler
- Mekanik taşıma sistemleri
- Konveyörler
- Motorlar ve dişli pompalar
Çoğu hızda kullanılabilmelerine rağmen, düz dişliler genellikle daha düşük hız uygulamaları için kullanılır. Bunun nedeni, diş birleştirme yöntemlerinin (her seferinde bir diş) gürültülü olması ve dişler üzerinde yüksek gerilime neden olabilmesidir.
Düz Dişliler Nasıl Çalışır?

Düz dişli dişler, eş düzlemli olan şaftlara paralel düz bir çizgide yönlendirilir. Dişler, dişlilerin yalnızca radyal kuvvetler ürettiği anlamına gelen kıvrımlı bir profile sahiptir.
Bu diyagram, iki dişlideki dişlerin dönerken nasıl birbirine geçtiğini göstermektedir. Olayların buluştuğu tek bir noktada temas kurarlar. Dişliler döndükçe bu nokta diş yüzeyi boyunca hareket eder. Kuvvet çizgisi taban dairelerine teğettir, yani açısal hız oranı dişler birbirine geçtikçe sabit kalır.
Düz Dişli Modülü nedir?
Modül boyutu, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) yönergeleri kapsamında dişli diş boyutları için bir ölçü birimidir. Bu nedenle modül, belirli bir dişlinin ne kadar büyük veya küçük olduğunu gösteren boyut birimidir.
Dişli hatvesi veya referans çapının oranının diş sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Bu aynı zamanda modülün dış çemberden adım çemberine olan mesafeye eşit olduğu anlamına gelir.
Modül, çapsal aralığa eşdeğer bir metrik birimdir. Alternatif ölçü birimleri de kullanılmaktadır, ancak bu en yaygın uluslararası birimdir.
Yaygın seçenekler şunları içerir:
Düz Dişlilerin Avantajları Nelerdir?
Düz dişliler basit ve anlaşılır olmakla birlikte çok yönlüdür ve çok çeşitli uygulamalarda, endüstrilerde ve ortamlarda kullanıma uygundur.
Ana düz dişli avantajları şunları içerir:
- Yüksek güç aktarım verimliliğine sahiptirler (tipik olarak% 95 ile% 99 arasında)
- Kompaktlar
- Uygun maliyetli ve kurulumu kolaydır
- Sabit bir hız oranı sunarlar
- Kayışlı tahriklerin aksine, düz dişli tahrikler kaymaz
- Oldukça güvenilirler
- Büyük miktarlarda güç iletmek için yüksek yüklerle kullanılabilirler
- Üretimi ve imalatı kolaydır
- Basit bir tasarıma sahiptirler
- Küçük ve dar alanlarda kullanıma uygundur.
- Yüksek mukavemete sahipler
Bu avantajlar, onları oldukça kullanışlı bileşenler haline getirir ve aynı zamanda popülerliklerine ve yüksek kullanım seviyelerine katkıda bulunmuştur. Düz kesim dişliler görünüş olarak tanıdıktır, ancak basit tasarımları onları bu kadar etkili hale getirmeye yardımcı olur.
Düz Dişliler Hangi Malzemeden Yapılmıştır?

Dişli performansını etkileyen ana faktörlerden biri, konstrüksiyonudur. Dişli tasarımının kendisi nispeten basit olsa da, maksimum verimlilik için düz dişlileri imal etmek için yüksek kaliteli malzemeler kullanılmalıdır.
Düz dişliler, çelik veya pirinç gibi metallerden veya plastik ve POM veya asetal gibi polimerlerden yapılabilir . Erken aşınmayı önlemek için çelik tipik olarak sertleştirilir.
Hem metal hem de plastik dişlilerin benzersiz avantajları vardır. Örneğin, plastik dişliler, metal muadillerine göre daha az gürültü üretir. Bununla birlikte, tipik olarak çok daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduklarından , çelik ve paslanmaz çelik düz dişliler normalde tercih edilir.
En uygun dişli malzemelerinin seçimi, nihayetinde iletilmesi gereken torka bağlı olacaktır. Bunun nedeni, plastik dişlilerin daha yüksek tork değerlerine uygun olmamasıdır. Daha düşük torklar için plastik dişliler kullanılabilirken, daha yüksek tork değerleri için ısıl işlem görmüş çelik dişliler gerekir. Dişlinin verimliliğini sağlamak ve değiştirme veya bakım gereksinimlerini azaltmak için doğru malzemeyi seçmek önemlidir.
Standart Düz Dişli Boyutları
Düz dişli boyutları genellikle modül ile ölçülür. Bu, dişin boyutunu ifade eder ve daha büyük diş boyutu, daha fazla gücün aktarılabileceği anlamına gelir.
Bunun yanı sıra, dişliler şu şekilde de ölçülebilir:
- Diş sayısı
- Delik çapı
- Göbek çapı
- Saha çapı
- Yüz genişliği
Bir dişli modülünü pi ile çarpmak size perdesini verecektir. Bu, ardışık dişler ile dişler arasındaki mesafedir.
Bu ölçümler, özel uygulamanız için doğru boyutlu düz dişliyi belirlemenize yardımcı olabilir. Kesin bir boyutun gerekli olduğu sistemlerde çalışırken yardımcı olabileceğinden, bu boyutları doğru bir şekilde ölçmek ve kaydetmek yararlıdır. Maksimum etkinliği sağlamak için dişliler hassas boyutlara göre imal edilmelidir.
Çiftleşme dişlileri aynı modüle sahip olmalıdır. Yanlış boyutta bir düz dişli, iç içe geçmenin tam olarak gerçekleşmediği veya düzgün bir şekilde birbirine geçmezse dişli takılabileceği anlamına gelebilir. Bu, artan aşınma ve yıpranma, dişli çiftinde hasar, artan gürültü seviyeleri ve titreşime neden olabilir veya hatta sistemin düzgün çalışmasını engelleyebilir. Bu nedenle, doğru boyutta dişli seçmek zorunludur.