Merkezleme Pimi Nedir, Ne İşe Yarar? Ölçüleri ve Diğer Herşey

Endüstriyel alanlarda oldukça sık kullanılan, kendisi küçük ama işlevi büyük olan pimler hakkında detaylı bir bilgilendirme yazısı ile karşınızdayız. Bu yazımız da pimler, merkezleme pimleri, ölçüler, ne işe yarar gibi bir çok konuda sizleri bilgilendireceğiz…

Pim nedir?

Kalıp, aparat ve makine sistemlerinde tespit, mafsallama ve merkezleme amacı ile kullanılan, boylarına nazaran çapları oldukça küçük olan, şekillerine göre silindirik, konik veya çentikli olabilen makine elemanlarına pim denilmektedir.

Pimlerin ana işlevlerine bakıldığında parçaların karşılıklı durumlarını belirlemek, emniyete almak, parçaların çeşitli yönlere kaymalarını engellemek ve parçaları birleştirmek gibi bir çok faydalı görevi bulunmaktadır. Karşılıklı parçaları merkezleyen pimlere ise merkezleme pimi denmektedir.

Ne İşe Yarar?

Makine, aparat, kalıp gibi uygulamalarda iki veya daha fazla sayıda parça sık sık sökme takma işlemine tabi tutulacak ise genel olarak kullanılan bağlama elemanı cıvatalar olmaktadır. Ama parçaların herhangi bir kaymaya uğramadan hep aynı şekilde birleştirilmesi gerekiyorsa bu sefer cıvatalarla birlikte pimlerden de yararlanılır. Duruma göre düz, konik gibi pim şekillerinden birisi tercih edilerek birleştirilme işlemi yapılır.

Merkezleme pimi olarak kullanılan pimler genel olarak silindirik pimlerdir ve toleranslı olarak işlenirler. Bu tür pimler yerlerine toleranslı olarak monte edilirken, pim deliklerinin de bu tolerans değerleri gözetilerek işlenmesi gerekmektedir. Bir diğer pim türü ise çentikli pimdir ve hassas işlenmesi gibi durumlar pek söz konusu olmadığı için silindirik pimlere göre nispeten daha ucuzdur. Lakin yine de merkezleme pimi konusunda tercih edilen tip silindirik pimler olmaktadır.

Merkezleme pimi konusunda en iyi sonuç elde edilmesi istenirse o zaman kullanılması gereken pim türü konik pimlerdir. Silindirik pimlere göre daha kolay sökülüp takılabilen konik pimler, monte edilmelerinden önce merkezlenecek parçalar birlikte delinip raybalandıktan sonra merkezleme işlemi yapılacağı için diğer pim türlerine göre konik pimler daha pahalıdır.

Konik Pimler
Konik Pimler

Bir başka pim türlerinden birisi de yaylı tip pimdir. Bu tür pimler takıldıkları yerde yaylanarak sıkıca dururlar. Yaylı pimlerin montajı, parçalara matkapla delik açıldıktan sonra çakma yoluyla olmaktadır.

Pimler genellikle çelik malzemeden üretilmişlerdir, en çok tercih edilen çelik türleri ise soğuk çekilmiş St 50 ve St 60 çeliğidir. Özel uygulamalar için bakır, pirinç ve alüminyumdan yapılmış pimler de kullanılmaktadır.

Kalıp merkezleme pimleri ve daha fazlası hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızın altına yorum olarak yazabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart0

Sepet